El projecte

Objectiu:

L’objectiu general d’aquest projecte és desenvolupar un geoportal WebGIS, a través del qual els gestors de les comunitats de regants (CCRR) i el regant pugui veure mapes de consum d’aigua (evapotranspiració) i estat hídric dels cultius gairebé en temps real, consums d’aigua acumulats fins el moment de la consulta i prediccions anuals de demandes d’aigua. Es pretén que aquesta informació sigui útil tan per als gestors de les CCRR per adaptar els subministraments d’aigua a les demandes dels cultius, com per al regant per conèixer l’estat hídric dels cultius i en conseqüència, prendre les decisions de reg més adients.

Els Objectius específics són els següents:

 

  • Mostrar la viabilitat d’obtenir mapes de classificació de cultius mitjançant series temporals d’imatges de Sentinel-2 i tècniques d’intel·ligència artificial.

  • Demostrar la potencialitat dels mapes d’evapotranspiració real (ETreal) i estat hídric dels cultius, generats amb imatges dels satèl·lits Sentinel-2 i Sentinel-3 i models de balanç d’energia, com a eina de gestió de l’aigua per a les comunitats de regants.

  • Quantificar per a cada comunitat de regants, l’aigua que és utilitzada (evapotranspirada) per els cultius anualment.

  • Mostrar projeccions de demandes d’aigua dels cultius anuals per a cada CCRR de Lleida.

  • Desenvolupament d’un geoportal WebGIS, a través del qual, l’usuari podrà observar els diferents mapes de consums d’aigua i les projeccions.

 

Aquest projecte demostratiu desplega un paquet coherent d’operacions orientades a establir eines e innovacions tecnològiques e innovadores que donin resposta als reptes exposats a les prioritats 2A i 5A de desenvolupament rural de la Unió Europa (PDR 2014-2022). Aquestes van enfocades a millorar la viabilitat de les explotacions i la competitivitat de tots els tipus d’agricultura i promoure tècniques innovadores, a més de conservar i millorar els ecosistemes relacionats amb l’agricultura i la gestió de l’aigua. Per tant, aquestes operacions també van alineades amb les propostes de país que s’ha pre-seleccionat a ser finançades amb els fons Next Generation, els quals van destinats a promoure transformacions que augmentin la competitivitat de les economies europees i les facin més verdes i digitals.

La implementació d’aquesta tecnologia a les comunitats de regants suposaria un impuls a les pràctiques de mitigació i adaptació del canvi climàtic en relació als recursos hídrics, el qual és un dels àmbits estratègics d’interès.